Dječak kojeg je naslikao koprivnički umjetnik Branimir Dolenec (60) ima više od pola milijuna čitatelja

Koprivnički umjetnik Branimir Dolenec (60) iznjedrio je novu avanturu popularnog dječaka Koprivka koji uz pomoć crne rupe putuje kroz vrijeme. Ovaj put Koprivko u društvu prijateljice Dunje razvrstava otpad.

U pripremi i predstava

– To je vrlo aktualna tema. Slikovnica je rađena u dva dijela, prvi je obrazovni, a drugi je više radni, sa zadacima za klince koji sami trebaju pronaći rješenja. Ima 24 stranica A4 formata i jako je zanimljiva. Ministarstvo zaštite okoliša prihvatilo ju je kao publikaciju, i čekamo još Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer nam je cilj podijeliti tu slikovnicu besplatno svoj djeci po vrtićima školama u Hrvatskoj, uz pomoć donatora – kaže nam Dolenec, čiji Koprivko ima više od 500.000 čitatelja!

Obišao je više od 200 škola u kojima, odjeven u renesansnu odjeću, održava interaktivne literalne susrete.

– Djeca obožavaju Koprivka, a čitatelji su od tri do 12 godina. Sve je počelo 2011. godine s potrebom da se napravi prva koprivnička slikovnica. Nakon što su je djeca izvanredno prihvatila, pala je ideja da, kako Koprivko i Dunja mogu putovati kroz prostor i vrijeme crnom rupom, putuju Hrvatskom kroz priče i legende. Dosad smo obišli krapinski kraj kroz muzej neandertalaca, Zagreb, Istru kroz legendu o Hajdima, Cres i duhove, pa Grobnik, a vratili smo se u Đurđevac i na Kalnik. Imam već nove teme, no o tom potom. U Hrvatskoj ima jako puno prostora za nove priče, praktički neograničen broj tema. Mislim da je to trenutačno najčitanija slikovnica u Hrvatskoj – dodaje Dolenec, koji je ime glavnom liku slikovnice dao po Koprivnici.

Koprivko dolazi iz Kamengrada, gdje 1356. godine, kad je Koprivnica dobila status kraljevskog grada, padne u crnu rupu i koja ga dovede u 21. stoljeće. Upoznaje djevojčicu Dunju koja mu je pratiteljica na putovanjima po Hrvatskoj.

– Koprivko će ići u dva smjera. Jedan je putovanje kroz Hrvatsku, a možda i izvan nje, a drugi je zadiranje u te svakodnevne važne teme poput razvrstavanja otpada koje, složit ćete se, nije tema samo za Hrvatsku, već je to globalni problem – napominje autor koji je zadovoljan podrškom Grada koji je, kaže, Koprivka prihvatio kao brend, i financira udrugu koja se javlja na javne pozive.

– Jedna od novosti je da planiramo izraditi veliku maskotu. Osim toga, poznati kazališni redatelj Mario Kovač priprema predstavu, a napravili smo i novi projekt, audioverziju za slijepe i slabovidne, kao i za one koji nemaju vremena za čitanje, u obliku CD-a i aplikacije. U razvoj Koprivka uključena je skupina mladih dizajnera, tvrtka Aster zone iz Zagreba, na čelu s direktoricom marketinga Ivom Stojanović. Najavljen je i animirani film. Uglavnom, Koprivko je jedna lijepa priča – kaže Dolenec.

Temelj u starim pričama

Kamengrada iz kojeg vremenski putnik Koprivko dolazi više nema. Zanimljivo je i da je autor ideju o crnoj rupi dobio također u Koprivnici ispod koje su, priča, prolazili tuneli koji su s vremenom zatrpavani, no mjestimice bi se pojavili otvori koje su mještani nazivali crnim rupama. U jednu od njih je upao i Koprivko koji je imao sreću što je upoznao pametnu djevojčicu Dunju. Prva slikovnica tiskana je u 5000 primjeraka.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL 
AUTOR: 
IZVOR: lokalni.vecernji.hr